Взято з оригіналу

ПЕЛЕТИ ДЛЯ ХЛІБОПЕКАРСЬКИХ ПЕЧЕЙ - ЕКОНОМІЯ


Печі на пелетах – це до певної міри нове альтернативне обладнання та використання дешевшого виду палива –дерев’яних гранул. Після суттєвого подорожчання газу, виробники почали активно шукати способи, як знизити витрати енергоресурсів. На хлібопекарських і кондитерських підприємствах ця проблема постала дуже гостро, оскільки вони для виробництва продукції витрачають великі об’ємиблакитного палива, чи електрики.

Пелетні пальники– Що більше дорожчатиме газ, то популярнішим буде цей напрям, – говорить співвласник компанії «РБР» Роман Сенюк. – Ми пропонуємо альтернативу – переведення хлібопечей на пелети. Для того, щоб такі печі могли працювати на пелетах, в них необхідно вбудувати адаптований до роботи в агрегаті пальник. Пелетні пальники польських компаній «Pellas Х» і «KIPI», які наша фірма представляє, можна підібрати для більшостівидів хлібопекарських печей.

– Романе, розкажіть про переваги застосування пальників у хлібопекарських печах.

– Насамперед – це незалежність від традиційних енергоносіїв і реальна економія для підприємства. Особливістю пальників, що ми представляємо є їхня надійність і технологічність.

Пелети дешевші за газ чи електрику, до того ж при їх спалюванні не утворюються дим чи сажа. Потрібно лише правильно налаштувати пальник.

Переобладнання здійснюється швидко і не потребує великих витрат, тому що хлібопекарські печі вже мають свій заводський теплообмінник. Тож на розподіл тепла всередині пекарської камери це не впливає.

Гранули у пальник подаються з бункера за допомогою шнека. Процес автоматизований. У пекарнях використовують тільки якісні дерев’яні гранули. Пелети мають бути сухими, бо якщо вологість перевищує 12%, вони втрачають форму, розсипаються.

Пелетні пальники також зручні в експлуатації. Коли, наприклад, тепла потрібно менше, автоматично зменшується подавання палива або вимикається пальник на певний час, при зниженні температури до певного рівня пальник автоматично вмикається. Ним можна керувати віддалено.

За нашими підрахунками, інвестиції на встановлення пелетного пальника в хлібопекарській печі мають окупитися до року. Часто нас запитують, чи, оскільки гранули постійно дорожчають, то і встановлення пальників на сьогодні вже не є таким вигідним вкладенням? Кілька років тому вартість гранульованих пелет була дуже низькою. Тут треба зауважити таке: ціна пелет зростає пропорційно до інших енергоносіїв. Частка електроенергії у собівартості виробництва пелет доволі велика. Дорожчає газ – усе теж дорожчає. Проста математика: якщо на сьогодні 1 м3 газу для промислових виробників коштує приблизно 12 грн, то це еквівалент майже 2 кг пелет.

Тенденції ринку останніх років – економія ресурсів. Ті фірми, які переходять на нові види палива, більш впевнено почуваються на ринку. Вони здешевлюють собівартість виготовленої продукції, стають більш конкурентоспроможними.

– Яка ваша основна мета присутності на виставці «Інпродмаш»/«Упаковка»?

– Ми були одними з перших на ринку, хто почав розвивати напрямок встановлення пелетних пальників на хлібопекарські печі. Тепер цей ринок стає дедалі конкурентнішим. Пропозицій багато, деякі українські виробники налагодили випуск пальників. Як кажуть, попит створює пропозиції.

Також еволюціонують виробники хлібопекарських і кондитерських печей. Клієнти почали більше вимагати сервісу, надійнішого устаткування, більш автоматизованих рішень.

Розвиваються клієнти - і ми разом із ними. Ми тут для того, щоб підтвердити присутність компанії на ринку і просто поспілкуватися із нинішніми клієнтами, зрозуміти, чого ринок потребуватиме завтра.